(SKORAJ) VSE O ASHTANGA JOGI

Vsakdo, ki ve kaj malega o jogi, ali pa se je že kdaj srečal z Ashtanga jogo, se bo verjetno strinjal s trditvijo: Ashtanga joga je težka, fizična in naporna, vsakodnevno ponavljanje istega zaporedja asan pa se lahko zunanjemu opazovalcu zdi monotono. Nekaj od tega zagotovo drži, a je kljub temu potrebno razumeti naslednje: Ashtanga joga je izkustvena pot do samouresničitve, samouresničitev pa se lahko »zgodi« le zunaj našega vsakdanjega dojemanja sveta. Joga nas tako postopoma skozi fizično prakso vodi v duhovno, kjer se naše telo sooča z različnimi izzivi, te pa premagujemo z dihanjem in fokusom. Ko se naše telo privadi na zahtevnost prakse in se prenehamo osredotočati na fizične izzive, ki nam jih predstavlja, naša joga praksa postane meditacija v gibanju.

Ashtanga joga je tako mnogo več, kot le dinamična fizična praksa, in tisti, ki s(m)o se je dotaknili, vemo, da se v njeni »težkosti« in repeticiji skrivajo majhni koraki do (popolne) budnosti.

SISTEM ASHTANGA VINYASA JOGE

Ashtanga joga je sistem oz. metoda, ki jo je učil Sri K. Pattabhi Jois v mestu Mysore na jugu Indije, po njegovi smrti leta 2009 pa je vlogo guruja podedoval njegov vnuk Sarath Jois.

SISTEM ASAN V ASHTANGA JOGA METODI

Ashtango tradicionalno vadimo po t. i. Mysore metodi, kar pomeni, da vsak praktikant ob mentorstvu učitelja izvaja zaporedje asan v svojem ritmu.

ASHTANGA JOGA KOT OSEMDELNA PRAKSA

Ime Ashtanga joga se nanaša na Patanjalijeve Yoga Sutre (aforizme o jogi in jogijski psihologiji) in dobesedno pomeni osemdelno prakso.

JOGA SUTRE

Obstaja veliko starih, posvečenih tekstov, ki omenjajo jogo, kot so Bhagavat Gita, Vede in Upanishade. Vendar za jogija verjetno ne obstaja bolj poglobljeno čtivo od Patanjalijevih Joga Suter.