Sistem asan v Ashtanga jogi

Ashtango tradicionalno vadimo po t. i. Mysore metodi, kar pomeni, da vsak praktikant ob mentorstvu učitelja izvaja zaporedje asan v svojem ritmu.

Pri Ashtanga jogi so asane razvrščene v šest progresivnih serij, za katere je značilno točno določeno zaporedje poz. Pomembno je, da zaporedju dosledno sledimo, saj ima vsaka asana točno določeno mesto in namen in tako služi kot priprava na asano, ki ji sledi.

Prva serija, imenovana Yoga Chikitsa ali »joga terapija«, prečiščuje telo in stimulira delovanje organov. Predstavlja temelj za nadaljnjo prakso Ashtanga joge, zato je pomembno, da prvo serijo izvajamo dovolj dolgo, saj z njo okrepimo telo in ga pripravimo na sledeče, bolj »zahtevne« asane.

Druga serija ali Nadi Shodhana močno stimulira živčni sistem ter spodbudi pretok vitalne energije (prane) v našem telesu, kar lahko intenzivno vpliva tudi na naše trenutno čustveno stanje.

Sledijo štiri napredne serije, ki jih imenujemo tudi Sthira Bhaga in se delijo na A, B, C in D, včasih pa jih najdemo označene tudi s številkami od 3 do 6. Skozi te serije razvijamo tako telesno kot mentalno moč ter stabilnost. Gre za izjemno zahtevne asane, ki jih osvojijo le redki in zahtevajo veliko potrpežljivosti ter skromnosti.

Posameznih serij se učimo postopno, ob mentorstvu izkušenega učitelja. Namen Ashtanga joga prakse je, da jo izvajamo 6 dni v tednu. Tradicionalno počivamo ob sobotah ali nedeljah ter ob luninih dnevih (polna luna in mlaj), ženske pa tudi prve tri dni v času ciklusa. Na ta način skozi skromnost, zaupanje, predanost in močno disciplino gradimo telesno in mentalno stabilnost ter počasi dvigamo zavest o sebi ter okolici.

Foto vir