Joga ni fizična, temveč duhovna praksa. Joge ne prakticiramo za to, da bi lahko osvojili določeno asano, temveč z namenom duhovnega prebujenja. Ni pomembno, kako izvajaš jogijske asane, pomembno je, da vsak dan najdeš motivacijo za prakso joge.

To so trditve, ki jih v jogijskem svetu vse večkrat slišimo. Lahko rečem, da se z njimi do neke mere strinjam, a zadnje čase sem dobila občutek, da nam želijo jogijski »guruji«, ki mimogrede sami izvajajo izredno napredne jogijske asane, zagotoviti, da fizični vidik joga prakse pravzaprav sploh ni pomemben.

Začetek jogijskega potovanja se neizogibno začne pri asanah

Skoraj vsakdo, ki danes prakticira in živi jogo, je svojo pot začel pri fizični praksi. Različne ljudi do joge pripeljejo različni razlogi, a priznati je treba, da nas je mnogo takšnih, ki smo se joge lotili zaradi lepega izgleda asan. Ker smo si (in si še vedno) mnogi po tihem želimo, da bi tudi mi zmogli nekoč narediti neko pozo, ki se nam zdi težka in nedosegljiva. A če to priznaš na glas, kaj hitro postaneš kamen spotike mnogih učiteljev in praktikantov joge.

Moji začetki joge pred približno desetimi leti so bili izključno fizični. Imela sem jasen cilj, da želim jogo prakticirati za to, da bom nekoč močna in gibčna in nisem usmerjala pozornosti na druge vidike prakse. Kljub temu, da sem skozi številne poškodbe, ki so bile posledica prekomernega fizičnega napora, spoznala, da to ni edini pomemben vidik joge, sem danes srečna, da me je ta začetni pogled pripeljal k njej. Danes jo vidim in živim s popolnoma drugimi očmi, a če na začetku ne bi imela fizične motivacije, danes verjetno joga ne bi bila del mojega vsakdana. In priznam, da me tudi danes, po tolikih letih prakse, še vedno ženejo fizični cilji. Še danes mi pomagajo, da sem vztrajna in še danes vsak dan znova stopim na joga blazino z namenom, da bom nekega dne tudi sama sposobna s svojim telesom narediti določene poze, ki se mi danes zdijo nedosegljive. Bistvena razlika je le v tem, da to ni moj edini cilj in da sem se od njega uspela čustveno ločiti. Skozi takšno fizično pot se nenehno učim iskati ravnovesje med fokusom in odpuščanjem. Med zagrizenostjo in sproščenostjo. Učim se ozavestiti vsa čustva, ki mi jih zbuja fizična praksa in spoznanja usmeriti vase, v svojo osebno rast.

Pomen fizičnega pri Ashtanga jogi

Menim torej, da bi se morali otresti tabuja o tem, da fizični vidik joga prakse ni pomemben. Ashtanga joga, ki je zasnovana kot osem stopenjska praksa, asane postavlja na tretjo stopnjo, takoj za Yamo (moralne zapovedi) in Niyamo (samoopazovanje). Ashtanga joga je hkrati tudi ena izmed jogijskih metod, ki praktikanta pripelje do izvrstne fizične pripravljenosti, če le prakticira redno in disciplinirano. Vsak, ki jo prakticira, tudi v fizičnem smislu ogromno naredi za svoje telo in skorajda ne potrebuje drugih fizičnih aktivnosti. Mar ni to čudovito?

Smisel jogijskih asan je torej v tem, da nas motivirajo, nas delajo telesno in mentalno močnejše, hkrati pa trenirajo naš um in zavest, da najdemo pravo ravnovesje med strogim fokusom in predanostjo. Dajejo nam čudovito možnost, da svoje telo vsakič znova pripeljemo na rob cone udobja in opazujemo, kaj se takrat dogaja z našim fizičnim in čustvenim telesom.