REA & ANA

Najino prijateljevanje je posadilo svoje seme nekje proti koncu leta 2016. Srečali sva se v studiu v Ljubljani, kjer skupaj prakticirava Ashtanga jogo, in precej hitro je bilo jasno, da si imava veliko povedati. Vsakokrat po praksi sva radi delili občutja in misli, ki te prevzamejo po končni »savasani«, in kmalu ugotovili, da je materiala dovolj za pogovor ob čaju. Po številnih pogovorih pa sva nenazadnje ugotovili, da imava več kot dovolj materiala za cel blog. Tako se je rodila najprej ideja, nato koncept in na koncu najin spletni blog, preko katerega zapisujeva izkustva, ki jih doživljava skozi prakso Ashtanga joge in jih deliva z vsemi, ki se želijo na podobo izkustveno pot podati skupaj z nama.

Rea Novak

Fizična aktivnost je predstavljala velik del mojega vsakdana že od majhnih nog. Raziskovala sem najrazličnejše vrste športa in načine gibanja, od plesa, tenisa in plezanja, z jogo pa sem se začela ukvarjati pri 22-ih letih, vendar so različne poškodbe mojo jogijsko pot za nekaj let prekinile. Z njo sem se ponovno srečala pozimi 2015 na daljšem potovanju po Indiji. Tam sem prvič izkusila tudi Ashtanga jogo in njena večdimenzionalnost me je nemudoma pritegnila. Od takrat naprej me Ashtanga praksa spremlja vsak dan in prinesla mi je že marsikatero življenjsko lekcijo.

Poleg športa je moje otroštvo in najstništvo močno zaznamovala glasba, sem pa tudi velika ljubiteljica narave, zato me boste marsikateri prosti dan našli izgubljeno v gorah. Obožujem potovanja in vse, kar je povezano s tujimi kulturami. Precej let sem preživela v Španiji in na potovanju okoli sveta, kasneje pa so me kreativne vode zanesle v oglaševanje in danes delam kot tekstopiska v oglaševalski agenciji.

Z Ashtanga jogo sem se prvič srečala pri 21-ih letih in hitro spoznala, da bo ta postala moja vseživljenska praksa. Zanimanje za gib in izraznost telesa sem pred tem od malih nog raziskovala skozi klasični balet in izrazni ples v plesni šoli Kazina. Usmeritev k praksi joge je prišla predvsem v želji po raziskovanju globljih povezav med telesom in duševnostjo. Tekmovalno gibalne sfere plesa sem tako nadomestila s precej introvertiranim raziskovanjem sinhronosti misli, diha in giba. Od samih začetkov lastne joga prakse me poleg direktnega izkustva zanima filozofska plat joge ter interpretacija prvih besedil o jogi, kot so Patanjalijeve Sutre, Hatha yoga pradipika in Bhagavad Gita. Z reinterpretacijo filozofskih tekstov se moje razumevanje prakse in izkustva poglablja.

Po zaključeni fakulteti Sigmunda Freuda na Dunaju, trenutno delam na Centru za osebnostni razvoj in psihoterapijo, kot specializantka psihoanalize. Zadnja leta raziskujem izkustvo tudi preko umetniške prakse, ki se predvsem ukvarja s procesom ter interakcijo z opazovalcem. Zanimivo, kako lahko v estetskem zaporedju asan Ashtanga joge rišemo univerzalne telesne vzorce v določenem prostoru, ki so že sami po sebi umetnina.

Ana Mrovlje