Mnogi ljudje, ki me obkrožajo, težko razumejo, zakaj toliko časa, discipline in energije namenjam praski joge. Ashtanga joga je glede tega še posebej specifična, saj od človeka zahteva 100% posvečenost 6 dni v tednu. Mnogim Ashtangistom je joga ena in edina prioriteta v življenju, mnogo nas je pa seveda tudi takšnih, ki imamo celo paleto drugih obveznosti, jogo pa zato še toliko težje vključimo v vsakodnevno življenje.

Svoboda je ključni pojem jogijskega načina življenja

Naj že na začetku razložim, da je namen vseh »pravil«, ki jih narekuje Ashtanga joga, pa naj se zdijo še tako striktna, še vedno ta, da nas popeljejo na pot svobodnega raziskovanja samega sebe. Svoboda je pri tem ključni pojem, saj ni nič, kar je v teh pravilih zapisano, obvezno. Bolj kot pravila so to le vodila, ki nas usmerjajo, da odkrivamo sebe in življenje, zato naj vsak iz obsežnega spektra teh smernic vzame tisto, kar v danem trenutku najbolj potrebuje. Tako je tudi prakticiranje joge na vsakodnevni ravni prej le prijazen opomnik, da bodo transformacije, povezane s prakso joge, na ta način globlje in bolj učinkovite, nikakor pa to ni ukaz. Zato lahko tudi tisti, ki si za jogo vzamejo le dva ali tri dni v tednu, ravno tako občutijo vse prednosti, ki nam jih ta praksa ponuja.

Močna disciplina kot orodje za (samo)transformacijo

Vsekakor sem pa jaz ena tistih, ki je jogo postavila visoko na lestvico življenjskih prioritet, kar pomeni, da se v veliki večini držim striktnega urnika, torej šest dni v tednu. To seveda povleče za seboj veliko discipline in odrekanja, a po nekaj letih prakse sem na koncu le ugotovila, da mi joga da mnogo več, kot vzame, in tako je dvom počasi prerasel v navado. Praksa joge mi danes predstavlja rutino, ki je ne postavljam več pod vprašaj, temveč je postala popolnoma enakovredna ostalim nepogrešljivim rutinam, ki jih ljudje opravljamo na vsakodnevni ravni. A tudi jaz kot samooklicana »Ashtangistka« kršim pravila »strogih« zapovedi: ker nisem jutranja ptica, namesto zjutraj (še pred sončnim vzhodom in na tešče) veliko raje prakticiram popoldan, kar pomeni, da pride joga na vrsto takoj po službi. Moj resnično prosti čas tako nastopi šele zvečer, in pa seveda ob sobotah, ko se popolnoma odklopim od vseh obveznosti in dam tudi svojemu telesu možnost, da se regenerira.

Močen fokus in disciplina, ki ju gradimo z vsakodnevno prakso joge, pri Ashtangi imenujemo tapas. Tapas Je izraz za trdo delo in trud, ki nas vodi na pot transformacije. S tem, ko se odločimo, da bomo jogo prakticirali prav vsak dan »no matter what«, se spustimo v proces resničnega spoznavanja sebe. Navkljub navidezni monotonosti Ashtanga joge se bo namreč naša praksa iz dneva v dan razlikovala: enkrat bo tekoča, drugič težka, spet tretjič jo bomo občutili kot izjemno lahkotno, medtem ko se bomo nekatere dneve le s težavo prebili skozi njo. Prakticirati vsak dan pomeni prakticirati, ko smo utrujeni, žalostni, veseli, evforični, potrti, brez energije, leni, polni elana itd. Prav tako kot se spreminja naše počutje, se spreminja tudi naša praksa, in šele skozi redno izvajanje Ashtange začnemo odkrivati sporočila, ki nam jih iz dneva v dan prinaša.

 Fokus je ključ do grajenja lastne integritete

Neomajna disciplina pri jogi pa daje dobro osnovo za načrtovan fokus tudi v ostalih aspektih življenja. Sama sem namreč oseba, ki jo zanima tisoč in ena stvar in tako le s težavo obdržim fokus in zanimanje za eno od njih. Moj um nenehno preskakuje z ene stvari na drugo in zelo težko se odločim, čemu se bom v danem trenutku posvetila. Na ta način izgubim veliko časa s samo organizacijo misli in usmerjanjem energije, ki je mnogokrat razpršena na vse strani naenkrat.

Skozi jogo sem se naučila, da je včasih potrebno tudi vztrajati. Da sta le močna osredotočenost in disciplina poplačani z rezultati in da je včasih potrebno preseči meje samega sebe, da dosežemo željeni cilj. S preveliko energetsko razpršenostjo na vse strani izgubljamo svojo celovitost, in če pri sebi nimamo jasne definicije, kam hodimo in kakšna je naša pot, bo takšno tudi naše življenje: zmedeno, razpršeno in brezciljno. Z močnim fokusom misli in jasno zastavljenimi cilji pa lahko sebe oblikujemo v celovito entiteto in gradimo polno in smiselno življenje.

Outfit by Taja Devi